El Consell Superior de la Justícia, se suma als actes de sensibilització amb motiu de la commemoració, avui, del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

Aquesta és una jornada en què com a institució es vol contribuir a la sensibilització del conjunt de la ciutadania i a donar a conèixer les diferents accions que s’estan impulsant des del Consell Superior de la Justícia en relació a la defensa dels drets de les Dones.

Recentment s’ha aprovat el protocol d’actuació del conegut com a “Punt Lila”, un circuit que facilitarà i tindrà cura de les persones que vulguin denunciar un cas de violència de gènere. 

El protocol, s’inspira en la Guia de col·laboració en casos de violència de gènere i domèstica, i té com a finalitat garantir una actuació ràpida, coordinada i respectuosa amb la víctima de violència de gènere i domèstica, assegurant que aquesta rebi el suport necessari durant la seva estada a l’edifici de la Seu de la Justícia, independentment que es tracti d’un accés directe per comunicar la violència que pateix la persona o d’un accés en el marc d’un procediment judicial en el qual té aquesta condició.

Per aconseguir-ho, s’ha establert la figura del referent, que actua com a punt de contacte principal, oferint informació clara en el marc de les seves competències, suport i l’acompanyament necessari. 

Actualment hi ha dues persones formades específicament per poder exercir aquestes funcions en cada oficina de guàrdia i a la Fiscalia General, gràcies a les sessions impartides durant els mesos d’abril i maig  per la batlle Nadia Alís i el fiscal Ivan Alís- formats al Ministeri d’Afers Socials en igualtat i violència de gènere- .

El protocol estableix a més que la recepció de la víctima ha de realitzar-se de forma immediata, sense necessitat d’espera en zones comunes, garantint la privacitat i evitant el contacte amb la resta del públic, i que el personal del Servei de recepció no ha de formular preguntes ni sol·licitar justificacions.

La víctima, tal i com estableix el protocol,  ha de ser traslladada a un espai que garanteixi la privacitat i l’anonimat, anomenat espai Lila. Un espai on s’evitarà la presència de tercers llevat que la víctima desitgi ser acompanyada, per exemple per una persona de la seva confiança.

L’objectiu és el d’assegurar que aquest entorn sigui segur i lliure de judicis, perquè la persona se senti protegida, escoltada i compresa.

Durant aquest any s’han fet també altres accions com la formació que el magistrat de l’Audiència de Girona, Víctor Correas va impartir el passat 22 de febrer. Una sessió adreçada al cos judicial sobre violència de gènere i que es va centrar específicament en el consentiment, així com la posterior conferència pública, promoguda conjuntament pel Consell Superior de la Justícia i el Consell General.

Podeu descarregar el protocol en aquest enllaç