Una delegació del GREVIO (Grup d’Experts sobre l’Acció contra la Violència envers les Dones i la Violència Domèstica) ha mantingut aquest matí una sessió de treball amb membres del Consell Superior de la Justícia i del Cos Judicial per avaluar les mesures adoptades per Andorra per prevenir i combatre la violència contra les dones en el marc del seguiment de l’acompliment del conveni d’Istambul, signat per Andorra l’any 2013 i ratificat al 2014.
En el decurs de la trobada s’han comentat els canvis legislatius produïts els darrers anys, així com les particularitats del sistema judicial andorrà.
En el marc de la reforma del Codi Penal i el reforç de la protecció de les víctimes de violència de gènere, s’han impulsat diverses iniciatives per millorar l’eficàcia del sistema judicial i garantir una resposta més sensible i especialitzada.
Entre les principals mesures impulsades destaca la implementació d’un protocol lila, que inclou mecanismes per evitar la victimització secundària, la declaració en sales separades, l’assignació d’advocats especialitzats i l’ampliació del suport psicològic. A més, s’ha reforçat la formació dels operadors jurídics en perspectiva de gènere per assegurar un tractament adequat dels casos.
Per millorar l’accés a la justícia i la transparència -quan el nou cercador sigui operatiu- es publicaran les dades estadístiques detallades sobre la violència de gènere al web del Consell Superior de la Justícia i s’implementaran indicadors específics per monitorar l’eficàcia de les mesures adoptades.
Un altre pas important és la creació d’unitats especialitzades dins la Batllia, que permeten una gestió més eficient dels casos. També es promou la formació contínua dels professionals per assegurar una aplicació adequada de la legislació amb perspectiva de gènere.
Finalment, s’ha reforçat la coordinació interinstitucional amb el Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere, el Departament d’Interior i la Fiscalia, per garantir una resposta integral i cohesionada des del moment de la denúncia fins a la resolució del cas.
Aquestes iniciatives representen un pas endavant en el compromís per enfortir la protecció de les víctimes i millorar l’eficàcia del sistema judicial en la lluita contra la violència de gènere.
En paral·lel, s’ha impulsat una campanya de sensibilització i denúncia en col·laboració amb l’Institut Andorrà de les Dones i la Policia.
Aquesta iniciativa busca conscienciar la població i facilitar la denúncia de casos de violència de gènere i altres vulneracions dels drets humans. Des del mes de desembre i amb periodicitat mensual es duen a terme accions de difusió per donar visibilitat als canals d’atenció a víctimes, amb publicacions a les xarxes socials i a les webs de les tres institucions.
Finalment, també s’ha destacat l’adopció de llenguatge inclusiu al web per garantir una comunicació més accessible i respectuosa amb la diversitat.
Aquest conjunt de mesures representa un pas endavant en el compromís institucional per enfortir la protecció de les víctimes i per millorar l’eficàcia del sistema judicial en la lluita contra la violència de gènere.
La delegació del GREVIO, que les darreres hores també ha mantingut trobades amb el govern i altres institucions i associacions del país per tal de poder recollir la informació necessària per elaborar l’informe de situació d’Andorra en relació a l’aplicació del conveni d’Istambul, està integrada per Pascale Franck, Membre belga del GREVIO, Guillaume Barbe, membre francès del GREVIO i Severina Spassova, membre de la secretaria del GREVIO.
El GREVIO (Grup d’Experts sobre l’Acció contra la Violència envers les Dones i la Violència Domèstica) és l’òrgan independent de vigilància encarregat de supervisar la implementació del Conveni d’Istanbul per part dels estats signataris. Format per experts en drets humans i violència de gènere, el GREVIO avalua periòdicament les mesures adoptades pels estats per prevenir i combatre la violència contra les dones, emet recomanacions i promou el compliment dels estàndards establerts pel Consell d’Europa.
El Conveni d’Istanbul, adoptat pel Consell d’Europa el 2011, és el primer instrument jurídicament vinculant a nivell europeu per prevenir i combatre la violència contra les dones i la violència domèstica. Estableix estàndards per protegir les víctimes, perseguir els agressors i implementar polítiques integrals de prevenció. Andorra va signar el conveni el 22 de febrer de 2013 i el va ratificar el 19 d’abril de 2014, comprometent-se així a aplicar mesures efectives per garantir la seguretat i els drets de les dones, seguint les recomanacions del GREVIO i reforçant el marc legal i institucional per erradicar aquesta xacra.





