L’Àrea d’Arxiu Judicial del Consell Superior de la Justícia ens fa dues recomanacions per aquest Sant Jordi que esperem que us resultin d’interès.

El primer és un llibre d’una autora de casa, l’Eva Arasa.

Es pot viure tenint l’ànima separada del cos? La resposta (o no) la podran trobar les ànimes lectores amants del thriller, que desitgin posar-se a la pell de dues joves que pateixen assetjament escolar, en dos dècades diferents però en un mateix entorn. Podran descobrir com les vexacions i violències viscudes contínuament i executades o permeses per companyes i companys, mestres i pares i mares poden acabar afectant la vida o la mort de les coprotagonistes d’aquesta història.

De la mà d’aquests personatges, l’autora ens convidarà a passejar-nos per racons familiars del nostre país que no podrem evitar mirar-nos amb uns ulls diferents, amb una nova aura de misteri, curiositat, intriga… aquelles sensacions que ens desperten les bones novel·les negres -llegint-les com si veiéssim una sèrie que ens atrapa- i que tindrem la sort de percebre en el nostre dia a dia, i amb banda sonora original inclosa i descarregable via QR.

Per si no fos prou, estarem posant a córrer pels nostres carrers, locals i boscos, una inspectora, de nom Elisa Blanch, que fa la pinta que haurà de resoldre més casos en un futur literari que s’obre i que promet.

I com a traca final, tot i que el trobarem a l’inici del llibre, un conte meravellosament relatat que s’inspira en la sentència real, dictada pel Tribunal de Corts, que condemnava la massanenca de trenta-cinc anys, Àngela Borrellona, a morir per bruixa l’any 1621, a Andorra.

Podria, en ple segle XXI, tenir lloc una mena d’aquelarre on conflueixen bruixes, meduses i dones d’aigua en un sol títol? La resposta és L’ànima separada del cos d’Eva Arasa i Altimira. Editorial Medusa, 2025.   

Si, un cop acabat el llibre, us ha picat la curiositat, no deixeu de consultar el web  https://terradebruixes.cultura.ad/index.php

La segona proposta que ens fan des de l’Àrea d’Arxiu Judicial és “El falcó maltès”, de Dashiell Hammet.

El falcó maltès, escrit per Dashiell Hammett i publicat el 1930, és una de les obres més emblemàtiques del gènere de novel·la negra. El relat es construeix a través d’una prosa fidel a l’estil hard-boiled, subgènere de la novel·la negra, que es caracteritza per un to dur, sec directe i realista, molt sovint cínic i desencantat. Aquest estil literari va sorgir als Estats Units a principis del segle XX, i autors com Dashiell Hammett, Raymond Chandler o James M. Cain en són alguns dels principals representants. 

L’acció, ambientada a San Francisco, gira al voltant del detectiu privat Sam Spade,  es veu atrapat en una xarxa d’enganys, crims i traïcions a mesura que investiga l’assassinat del seu soci i la recerca d’una valuosa estatueta coneguda com “el falcó maltès”. 

L’argument està ple de girs inesperats i personatges amb motius ocults, i manté el lector en tensió constant. Brigid O’Shaughnessy, la femme fatale de la novel·la, és un exemple clàssic de manipulació i ambigüitat moral, cosa que accentua el to fosc i desenganyat de l’obra. Sam Spade, més enllà del típic detectiu heroic, representa una figura ambivalent, guiada per un codi propi que sovint entra en conflicte amb l’ètica convencional. La seva fredor i desconfiança constant reflecteixen una visió del món marcada pel desencís i la corrupció.

El falcó maltès és una lectura imprescindible per als amants del misteri i de la novel·la negra clàssica. Una història absorbent, amb un relat intrigant, una atmosfera tensa i realista, on l’autor construeix un univers on ningú és realment innocent, i a més a més, amb un protagonista icònic i que continua captivant lectors gairebé un segle després.

Feliç Sant Jordi i bones lectures a tothom!