Una cinquantena de persones han assistit a la conferència impartida pel magistrat de l’Audiència de Girona, Víctor Correas, a l’entorn dels reptes del sistema penal davant la violència sexual.

Aquesta ponència ha estat organitzada conjuntament pel Consell Superior de la Justícia i el Consell General, amb la voluntat d’acostar el món de la Justícia a la ciutadania a través de qüestions d’interès social.

Correas, que prèviament ha impartit una formació a magistrats, batlles i fiscals, ha destacat en la seva ponència la prevalença dels delictes sexuals, que ha qualificat com a paradigmàtics de la violència de gènere, i ha volgut remarcar que l’increment ve determinat més sovint per un augment de les persones que denuncien i de la pressió social contra els maltractadors, que no pas per un increment dels casos de violència sobre les dones en els darrers anys.

Tanmateix ha constatat que a Andorra, com en el nostre entorn immediat, el gruix de les dones víctimes de violència sexual encara no denuncien, sigui per por o per manca de confiança en el sistema.

Per aquest motiu ha fet una crida a trencar amb els estereotips que revictimitzen les dones pel seu estil de vida o comportament, i ha fet un especial èmfasi en la importància del consentiment.

Víctor Correas, és llicenciat en dret per la Universitat de Girona, màster en dret penal i ciències penals per la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra.

Actualment és magistrat de la secció 4a de l’Audiència Provincial de Girona, especialitzada en violència sobre la dona.

En el decurs de la seva carrera ha estat portaveu de la Comissió Tècnica de lluita contra les violències masclistes de les comarques gironines i coordinador del fòrum de violència de gènere del Centre d’Estudis Jurídics de la Generalitat de Catalunya l’any 2023.

Ha assessorat els Mossos d’Esquadra en la redacció de protocol d’actuació contra les violències sexuals i a la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya en la redacció del pla d’obertalitat penitenciària 2024-2025 i ha rebut la Creu d’Honor al mèrit policial de la Policia Local de Girona i la medalla al mèrit policial amb distintiu blau dels Mossos d’Esquadra.