El 21 de març es commemora la massacre de Sharpeville, a Sudàfrica, ocorreguda al 1960. Durant una manifestació pacífica contra l’apartheid, la policia va obrir foc contra les persones manifestants i van assassinar 69 persones de totes les edats i gèneres. L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va proclamar el 21 de març el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial l’any 1966.

Coincidint amb aquesta efemèride, i en el marc del programa de formació contínua que organitza el Consell Superior de la Justícia, aquesta tarda ha tingut lloc la sessió titulada “Curs sobre delictes d’odi i discriminació”, a càrrec de Miguel Ángel Aguilar García, fiscal de Sala contra els Delictes d’Odi i Discriminació del Ministeri Fiscal d’Espanya. Aquesta sala coordina l’actuació de la xarxa d’especialistes i promou la formació i la sensibilització per a poder donar una resposta eficaç contra aquesta xacra delictiva dirigida a soscavar el model de convivència plural i diversa.

Miguel Ángel García té una llarga trajectòria professional i és autor de nombroses publicacions especialitzades. Entre altres és expert en formació de Cossos i Forces de Seguretat i Fiscals en investigació i enjudiciament delictes d’odi i discriminació, havent obtingut la declaració de “Bona Pràctica Europea a l’Àrea de Justícia” als Cursos de formació continuada per a membres de la Carrera Fiscal impartit al Centre d’Estudis Jurídics del Ministeri de Justícia el novembre de 2018 amb valoració de “Pràctica d’excel·lència” i per a membres de la carrera judicial els anys 2018 i 2019.

A més és l’expert designat per la Fiscalia General de l’Estat espanyol al grup d’estudi sobre la proposta de la Comissió Europea de 9/12/2021 relativa a l’ampliació dels delictes d’odi a la Unió Europea, i és membre del grup d’experts en els Treballs de redacció d’un esborrany d’avantprojecte de llei contra el racisme al Ministeri d’Igualtat (2022).

El racisme, la xenofòbia i la intolerància són problemes freqüents en totes les societats.

Actualment, un de cada cinc delictes d’odi comesos a Espanya entre el 2002 i el 2021 (22,7%) estava motivat per l’orientació i la identitat sexual de les víctimes; les comeses pel seu origen racial o ètnic van representar el 18,8%; la ideologia, el 15,3% i la nacionalitat, el 10,2%. Aquestes i altres dades figuren a l’estudi: “Análisis de casos y sentencias en materia de racismo, xenofobia, LGTBIfobia y otras formas de intolerancia 2018-2022”, elaborat pels professors Andrea Giménez-Salinas Framis, de la Universidad Pontificia de Comillas, i Jon-Mirena Landa Gorostiza, de la Universitat del País Basc.

A la sessió d’avui han pres part una trentena de membres del cos judicial andorrà.